Blogg

Mange frosker skal du kysse og mange veier skal du krysse

Å finne den rette er for mange det viktigste de gjør i livet sitt. Men veien frem til den rette kan være både brokete og lang, med mange frosker man skal kysse og veier man skal krysse. Andre finner den rette med første froskekyss.

Love Definition Magnifier Shows Loving Valentines And Affection

Min venninne kysset frosk etter frosk, men ingen var gode nok. Og jeg spurte «Hva er godt nok, hvordan ser din prioriterte liste ut». Listen var lang som et år, og så ut som en ekstremt fysisk og psykisk sterk, pen og vellykket Supermann. Så jeg ba henne lage ny liste, en realistisk en – den ble mye kortere gitt. En annen venninne fant det veldig vanskelig å lage liste, hun visste ikke helt hva hun så etter, hun ville bare finne den rette. Det som gjelder for begge er en forståelse for hva et forhold innebærer for å ha det bra. Reflekter litt rundt noen praktiske og noen svært personlige spørsmål:

Er dere enig om verdier og mål fremover? Hvor skal dere bo, skal dere ha barn, tro, personlige verdier og ønsker. Hva vil du/dere ha ut av forholdet og livet generelt? Dette er veldig viktige tema å ta opp i inngangen av forholdet.

Sammen på like vilkår? Aksepterer du din partner og beundrer den andre for den personen han/hun er? Oppmuntrer du din partner til å være seg selv med respekt og støtte? Beste venner og kjærester liksom?

Hva med ærlighet og åpenhet? Tar din partner sitt ansvar og stoler dere på hverandre, uansett hva det gjelder? Er dere ærlig og modig nok til å fortelle ting som kanskje er skamfullt, problemer med avhengighet, utroskap eller svik som dere har opplevd eller opplever?

Hva med økonomi? Skal dere ha felles økonomi, skal en av dere ha kontrollen? Åpenhet og enighet på dette området kan hindre mange brennhete diskusjoner.

Hva med familie? Aksepterer du den andres familie? Behov for nærhet med familie varierer. Klarer du å sette grenser for hvor mye dere skal være involvert i hverandres familie og hendelser?

Gir du den andre nok plass i kommunikasjonen? Er du en god lytter, eller avbryter med dine ting i «kampens hete»? Kan du akseptere den andre sitt perspektiv, selv om det er motsatt fra ditt eget? Kan du kommunisere uten å vinne kampen, kritisere, dømme og beskylde? En kommunikasjon som klargjør og skaper enighet er bra – men ikke så lett.

Gir du den andre nok plass til personlig fokus? Respekterer du den andres behov, interesser, venner, behov for utvikling – selv om det ikke har noe med deg å gjøre? Man skal være så nær hverandre at man varmer hverandre, men ikke så nær at man kveler hverandre.

Hva har jeg lært fra andre forhold? Hva gjorde at den forrige «frosken» gikk, eller at du gikk. Hadde noe med deg å gjøre eller kjæresten? Hvordan taklet dere problemer og konflikter?

Hvem er jeg? Så til den viktigste personen i ditt liv: deg selv! Før du stuper inn i et forhold, må du vite hvem du er på godt og vondt, hva som trigger deg, hva som gleder deg. Din måte å være på vil være en del av det solide dere to fortsetter på sammen. Heldigvis utvikler du deg hele tiden, også i forhold.

Lykke til!

Jeg tilbyr coaching og kurs rundt tema parforhold/relasjoner/finne den rette Les mer her

Les også artikkel skrevet av Siv Henningstad,  i Tara som kommer 6. april, artikkelen handler om å finne den rette. og der bidrar jeg også! www.sivshus.blogspot.com

Cover_Tara0518