Blogg

Primadonna-rollen anbefales

Ja, det er helt sant. Jeg anbefaler deg varmt å ha primadonnanykker nå, store solbriller og breremmet hatt, sniffe litt eller ta en sprøyte, suse omkring litt smådøsig….

hattedama

Pollensesongen har lagt seg over oss som et stort teppe. Kjenner du på den? Kjenner du noen som kjenner på den? Snufs. Det gjør jeg.

Skjerm deg

Derfor primadonnarollen! Store solbriller for å skjerme at du får så mye pollen inn på dine vakre øyne, du vil ikke ha røde, rennende, såre øyne – vil du vel? Og hatt, jo bredere jo bedre, du vil ikke ha masse pollen i håret ditt – vil du vel? For det blir nemlig med deg på hodeputen må vite.

Det er over 1 million personer i Norge som er plaget av allergi og tallet er økende, det klør i nesen bare jeg tenker på det.

Tenk rytme og føre var

Rytmen er viktig å kjenne: sol, høy temperatur og vind er pollenverstingen. Så innimellom får du kaste hatt og briller (og mer til hvis du vil) og verdsette regn og lavere temperatur.

Føre var er lurt, starte før sesongen bryter ut faktisk. Eller få ei sprøyte i rumpen hvis du er skikkelig plaget. Dusj ofte for å fjerne pollen fra hår og hud og som den vante primadonna; foreta omkledning før du entrer sovekammerset…ja for ellers drasser du jo pollen dit og. Selvfølgelig tørker du ikke klær eller dynetrekk ute da.

Tenk matvalg

Noen reagerer også mer på ulike typer mat i denne perioden iflg. Dr. Clifford Basset. Steinfrukt som eple, pære, nektarin, melon. Grønnsaker som gulrot, selleri, løk, agurk og urter som koriander, dill, anis, persille samt peanøtter og soyabønner. Men fortvil ikke, du kan koke eller steke – dette bryter ned proteinet som gir kløe i munn/hals. Eller skrelle det.

Gode råd er ikke dyre..

Det kan være greit å sjekke ut hva slags allergi du har, og mange får det faktisk i voksen alder.

Daglig bruk av saltvann med sniffing av nesespray og øyendråper anbefales, ved siden av allergimedisin, det renser slimhinnene. Bruk av allergimedisiner kan gi bivirkninger men nyere allergimedisiner har mindre bivirkninger og gir mindre tretthetsfølelse. Allergitabletter for å lindre hangover er en helt annen greie liksom…

Rens luften, filteret på aircondition, lukk vindu og luft om kvelden. Det finnes filter for bil og netting for vinduer i bil og hus. I tillegg til nettingstrømper for primadonnaer da, men de har ikke samme effekt liksom.

Kan du planlegge hvilke trær du har i hagen/rundt deg så gjør det (men ikke gå berserk hos naboen natterstid for å fjerne noen)

Venter du gjester og kanskje vanker det en blomst? Da bør du diskret minne om at noen blomster er bedre enn andre, sjekk det ut så vet du det…påskeliljer er ikke så bra som du tror, du som har pollenskrekk.

Norges Astma- og Allergiforbund/NAAF (naaf.no) anbefaler følge med på pollenvarsel og kalender på www.pollenvarslingen.no  eller bruke appen «pollenvarsel». Skal du ut i den store verden med hatt og briller, sjekk www.polleninfo.org.

Ei riktig god påske ønskes til både til de som har, og de som ikke har, pollenallergi. Atsjooo.