Blogg

Mot i brystet, svett i pannen?

Har du noen gang kjent på følelsen av å ikke tørre? Ikke ha mot til å gjøre det? Svetten står i pannen og du er helt skjelven.

999712_10151503074161143_1191325729_n

Bestige bratte fjell med høydeskrekk krever mitt mot!

MOT TIL Å FØLGE DRØMMEN

Min far startet opp sitt eget firma. Jeg husker at jeg tenkte: «Det skal jeg aldri gjøre!». Men det gjorde jeg. Jeg tok beslutning om å ut i usikkerhet og hadde mot til å gjøre det fordi jeg var så spent på om jeg ville klare det. Min verdi om å se resultater var viktigere enn verdien av trygghet. Selvtilliten var ca. 0,5 cm i starten.  «Hvordan skal jeg få det til? Hvor skal jeg hente mot fra for å ta det store steget?» Hvis du har kjent på den følelsen, vet du hva det gjør med deg.

«Å våge er å miste fotfeste for ei stund, å ikke våge er å miste seg selv» sa Søren Kierkegaard. Det ble min mantra når jeg stod der på «stupebrettet» aldeles skjelven, men veldig tent på oppgaven. Ja, det krever ofte en stor porsjon mot for å velge noe som du virkelig vil.

JEKK OPP MOTET

Jeg måtte gjøre noen grep for å jekke opp motet. Involvere andre, lage en god plan for etablering og en økonomisk plan. Jeg diskuterte høyt med meg selv om natten: «Tenk om jeg ikke mestrer, tenk om jeg ikke er god nok – men hva er egentlig det verste som kan skje?»

Det var ikke nok med bare et mantra, sannelig måtte jeg også bruke mottoet til Pippi Langstrømpe; «Det har jeg aldri prøvd før så det klarer jeg helt sikkert» Hu hei så suste jeg av sted, Tårnfrid i farta.

MOT TIL Å SETTE GRENSER

Tårnfrid i farta ble veldig sliten! Jeg glemte tid, sted, barn, mann, trening og alt som var gøy. Jeg var høy på engasjementet og skulle ha suksess og det litt brennkvikt.  I min streben etter å få stadig flere kunder og gjøre kunder til lags, hadde jeg ikke mot til å si nei og sette grenser. Ikke mot til å ta hensyn til meg selv og gå mot andres krav og forventninger. Trenger du mot til å sette grenser?

BRUK DITT MOT – WALK THE TALK

8 venninner hadde torsdags-treff en gang i måneden. En kveld bestemte to av dem seg for å bryte ut av dette nettverket for å begynne på malerkurs i stedet for torsdags-treffene. Hvor mange møtte opp neste gang?

8 møtte opp! Det kan være langt mellom å bestemme seg og ha mot til å gjøre det. Det krever mot for å velge noe som er bra for deg, selv om andre kanskje blir skuffet.

Hvor trenger du  å utfordre motet ditt?  For å hoppe i fallskjerm, å si fra om viktige ting til din partner eller kollega, å følge drømmen din, å prioritere deg selv mer, å gjøre det som faktisk er bra for deg?

SPØRSMÅL TIL DE SOM HAR MOTLØS-BRILLER PÅ:

– Hvilke negative/begrensede tanker har tendens til å dukke opp og hindre deg fra å være modig nok?

– Hva ville det føre til hvis du tok av motløs-brillene og erstattet dem med mulighets-brillene?

– Hvilke egenskaper har faktisk ført deg dit du er i dag?

– Hvilke av disse egenskapene kan du fokusere på for å ha mot til å gjøre det du virkelig ønsker?

                              Alt er mulig med mot i brystet og vett i pannen – det er lov å være litt svett underveis!