Blogg

Be sjefen om å gi faen

–  2015 møter deg med blanke ark og åpne armer: «Velkommen, hvordan vil du at dette året skal være? Hva skal du fortsette med som er bra og hva skal du be sjefen gi faen i?»

IMG_0593

Professor Per Fuggeli har blant annet noen fine livsfilosofiske tanker rundt «Å gi mer faen» som er verdt å lese. Jeg har også mine refleksjoner rundt det temaet.

HØYE KRAV OG HØYE LISTER

Når du setter kravene til deg selv, hvor realistisk setter du dem egentlig? Er det virkelig nødvendig å være med i alle komiteer og prosjekter og stille opp for den venninnen som kun har fokus på seg selv, bruker all din energi men gir lite og ingenting tilbake? Hvor nødvendig er det å gjøre huset skinnende rent bare for at et gode venner kommer til middag.

Når du setter krav til de du har rundt deg, hvor mye stemmer de egentlig med virkeligheten?

Den berømte listen vet du, hvor høyt opp setter du den? Hvor perfekt bør du være? I forhold til hva? Når du går hjem etter arbeidsdagen og tenker «Søren, jeg kom ikke gjennom to-do listen min i dag heller», hvor realistisk var du da du satte listen? Du har jo øvd deg i gud-vet hvor mange år på hverdagene og erfart at du alltid setter listen for høyt, det skjer uforutsette ting, du skal ha pauser, det skjer endringer. Og likevel fortsetter du å lage urealistiske lister.

Min skjønne men akk så pliktoppfyllende mor, vasker skap og skuffer og bak og under og over og bortetter til jul. Så baker hun syv sorter og en til og så noen ferske loff som jo også må gis til de som er alene i julen og så er det fuglene og hvem det nå ikke er som også må få noe til jul. Senger må rees, yndlingsretten til absolutt alle som kommer reisende må stappes inn i kjøleskapet og vin må kjøpes og gaver pakkes.

Min skjønne pliktoppfyllende mor, som aldri gir faen, er helt utslitt når julaften kommer, så utslitt at hun dupper tidlig på kvelden og får ikke med seg slutten.

KONTROLL UTVENDIG OG INNVENDIG

Hva var ditt nyttårsforsett i år? Mange har løfter til seg selv om å trene mer, gå ned i vekt, drikke mindre etc. Du har kanskje behov for å kontrollere kropp og fasong og det som siger ned etter hvert (ikke tannkjøttet da, det går oppover) men husker du samtidig å kontrollere det indre? Du kjenner det fysisk når du setter for få grenser og du kjenner det psykisk. Du er din verste fiende når det gjelder å overse følelser og styre dine tanker. Vær litt snillere med deg selv, litt positivt egoistisk i  år.

DU ER ANSVARLIG

Du har alltid en mulighet og du står fritt til å velge eller velge bort. Viktig og vanskelig. Skremmende og forlokkende. Når du tar et valg blir du ansvarlig for det du velger og de endringer eller konsekvenser det medfører, på godt og vondt.

Du kan selvsagt velge og «ikke velge», det er jo også et valg. Hva skjer med deg da?

DU ER SJEFEN

Du er sjefen i ditt liv, så hvordan vil du beskrive denne sjefen? Tydelig, delegerende, besluttsom, realistisk, flink til å sette grenser, balansert og en råtass på prioriteringer?

Kanskje det er på tide med et dypdykk i denne sjefen for å finne mer ut av hvem du er, hva du liker, hva som egentlig er viktigst for deg, hvor du skal og hva du vil og hva du rett og slett gir faen i?

AVTALEN DU GLEMTE

Avtaleboken din er sikkert ganske full allerede men stopp en halv, du har glemt å notere den viktigste avtalen. Avtalen med det mest fantastiske, viktigste mennesket i ditt liv. Avtalen med deg selv, selveste sjefen. Du utfordres herved til å lage en viktig avtale med deg selv for 2015 og bruker det som en «unnskyldning» for å gi mer faen. Det er jo en sannhet at du har en avtale og det trengs ikke mer forklaring rundt det når du sier «Det kan jeg ikke for jeg har en avtale». Du tar vare på deg selv!

GI-FAEN-KLUBBEN 2015

På noen av kursene våre, verves det ofte deltakere til «Gi-faen-klubben» som innser at nå er det virkelig på tide å gi mer faen! Som har reflektert og erkjent at de faktisk fortjener å få en større frihet og mer selvrespekt.

Du bør ikke gi faen i å melde deg inn i «Gi-faen-klubben» i 2015!

AVTALEN MED DEG SELV

Du utfordres herved til å velge deg et mål som er positivt formulert, for det er mer energi i et positivt mål enn et negativt (eksempel på negativt formulert: «Jeg skal slutte å sette så store krav til meg selv», positivt formulert: «Jeg skal sette realistiske krav til meg selv»)

Her er noen spørsmål kjære sjef:

– Når du gir mer faen, hva gjør du da, hva får du da, hva opplever du da som er positivt?

– Hvis du skal formulere et positivt mål rundt dette for 2015, hva blir det?

– Hvordan skal du gjøre det konkret?

– Hva må du velge vekk når du velger dette?

– Hvem trenger du eventuelt hjelp fra, som kan heie på deg underveis?

– Hva vil resultatet være?

– Når går du i gang og når skal du nå målet ditt?

– Hvilken belønning kan du gi deg selv når du har nådd målet?

Ha en «faen-tastisk» prosess og et aldeles glimrende 2015