Blogg

Grått er livsfarlig

Noen rekker mer enn andre og har forstått dette med bruk av tid: de jobber smart og prioriterer riktig. De velger ut det som virkelig er viktig og prioriterer vekk det andre. I ditt 24 timers døgn og det er de valgene du gjør som er avgjørende.

Blå time50x70

Tiden kommer ikke tilbake men har du kanskje et litt anstrengt forhold til den?  Er du optimist eller pessismist – eller realist på tidsbruk – sjelden det siste.

Leser mail på mobilen mens du lager middag, sjekker mobilen når du er med venner, er på Face mens du tar bussen…. Hjernen din trenger å vite hvilken sone du befinner deg i, er det i fritidssonen eller er det arbeidssonen. Eller er du i den livsfarlige gråsonen hele tiden og føler at du ikke strekker til på noen sone. En sone om gangen!

Noen jobber veldig mye for da blir de bedre. Men sånn er det vel ikke? Du blir ikke bedre av flere timers jobb, bare mer uproduktiv. Jeg har coachet mange unge, suksesshungrige nyansatte som jobber langt utover kvelden og som dumper privatlivet og avslutter med å sjekke mailen i sengen. Så slitsomt og så feil. Søvn, trening, avkobling og privatliv folkens..

Gretchen Rubin har gitt ut boken «Better than before», om vaner som fremgangsrike, produktive, kreative mennesker har. Deres forhold til «tid» er viktig, og de har også funnet ut når, hvor og hvordan de jobber best. Det er ulikt fra person til person, noen sent og noen tidlig på dagen – litt avhengig av din type.*

Skal du prestere på det beste må du kjenne deg selv, dine styrker og utfordringer, bruke deg på det du er god på og jobbe sammen med de som er god på andre ting – du kan jo ikke være god på alt. Du presterer bra om du får gjøre noe som engasjerer deg, som er bra, som du er stolt av OG bruker din tid riktig.

Prioriter: lag en priorierings-liste og vær tro mot den. Aksepter at det dukker opp noe uplanlagt, det har det jo gjort i alle år. Trekk fra 20% av det du tror du rekker over. Legg inn litt «vågalt» også, tør å prøve noe nytt og vit at noen ganger feiler du. Lær av dine feil og prøv igjen

Kreer: hvor er du når du kommer på en ny løsning eller er kreativ? På kontorstolen etter 10 timer? På trening? På en tur ute?

Balanser: Fritid, arbeid, søvn og trening. La batteriene fylles helt opp i helgen, ingen gråsone, da møter du opp frisk og klar mandag. En leder jeg kjenner har tatt grep og har fjernet mail på mobilen og er bare tilgjengelig innen arbeidstiden på pc – hun har et godt liv.

Planlegg tiden: har du noen gang registrert hvor mye tid du bruker på det du gjør? Hvor mye tid du bruker i den farlige gråsonen? Det kan faktisk være en tankevekker! På Appen «Toggl Timer» kan du registrere tidsbruken, kanskje den kan være ditt kick-off  til å jobbe og prioritere smartere . For gråsoner kan være farlig for både helse og lyst – livsfarlig!

*Vil du finne mer ut mer om din type/ typeologi, ta en JTI typeanalyse, les mer på websiden min