Blogg

Er du helt sensitiv eller?

Hun har en sensitiv begavelse, hun er høysensitiv og fanger opp veldig mye. Alle stemninger og inntrykk –  hun grubler mye over mye som blir sagt og gjort. Hun kan kanskje virke litt fraværende og tankefull, eller motsatt, så engasjert fordi hun tar det inn med hud og hår og klarer ikke å lukke det ute.

Dagen derpå80x60

I en hektisk hverdag med mange hendelser og inntrykk, kan den som er høysensitiv (HSP) oppleve noe som utfordrende. Sensitivitet er et normalt medfødt karaktertrekk. Din ressurs som høysensitiv er en gave, men det krever at du forstår deg selv og kan bruke følsomheten på en positiv og nyttig måte. Du behandler informasjon på et dypere nivå som kan utfordre stresshormonet, derfor er det viktig å koble av og roe ned.

REFLEKSJON: Hvordan kan du bruke din sensitivitet på en positiv og nyttig måte?

ROE DEG NED

Hun er stresset. Ofte. Det er mye som får henne stresset. Jobben, handling, middag i tide, kø, rot og hun burde ditt og hun «burde» mye. Døgnet strekker ikke til og hun føler seg som et offer. Hun burde selvsagt roe ned, men det er lettere sagt enn gjort. Hun har jo prøvd mange ganger å sitte i ro fem minutter sammenhengende uten å gjøre noe men det går dårlig. Jo da, hun har jo hørt rykter om meditasjon og sånn men det virker jo helt «overjordisk» – hun har ikke tid til sånt.

HSP har behov for å sette grenser og gi seg selv ro og avkobling (også andre enn HSP har det så klart). Mindfulness, meditasjon, yoga, gåturer, natur osv. En avkobling vil gi ro, sortering av tanker, bedre pust, balanse i kroppen og et avslappet sinn.

REFLEKSJON: Hva med å utforske en teknikk eller ny vane som kan gi deg bedre avkobling og ro i hverdagen?

FLYING START?

Hun har alltid en”flying start” på dagen. Den høye, intense vekkerklokken får henne opp som et skudd og før hun vet ordet av det er hun ferdig på badet, da har hun drukket en stor kopp kaffe underveis og tenkt at hun skulle spise, men det rekker hun jo aldri. Hun hopper inn i klærne, og heisann, der satt hun i bussen etter å ha løpt for å nå den. Når hun kommer på jobb er hun allerede litt skjelven av stress og sult, da er hun godt i gang..

”Som man reder, ligger man” heter et ordtak, men hvordan våkner du? Starter du dagen med alarmerende vekkerklokke, harehjerte, frokost i farten (eller ingen frokost), løping etter bussen – en slik morgen er en stressende ubarmhjertig morgen for en HSP. En god start på morgenen kan gi deg en roligere dag. Mange erfarer at å stille klokken litt tidligere om morgen gir dem den stillhet og ro som de trenger, en rolig frokost og et roligere tempo. Tidligere opp betyr kanskje tidligere i seng, ja hvorfor ikke? Alle vaner kan endres.

REFLEKSJON: Hvordan kan du skape en god start på dagen?

SER DU LYSET?

Hun liker lyse dager. Vintermørket gjør henne bare deprimert og lys gjør henne glad. Hun har store vinduer som slipper lyset inn. Men for skarpt lys, skjærer i øynene, så hun går ofte med solbriller på selv om det ikke er sol. Ser jo litt kult ut da. 

Som HSP reagerer du ofte på skarpt lys. Joda du liker lys generelt, kanskje bare ikke så mye og så skarpt. Man trenger til tider masse lys hvis du for eksempel skal lese eller male, men ikke for skarpt lys over for lang tid. Solbrillene kan være din venn på dager med sterkt lys, uansett om det er sol eller ei.

REFLEKSJON; Hvordan reagerer du på skarpt lys? Hvordan kan du eventuelt tilrettelegge slik at dette ikke plager deg?

Les mer på min webside under «Høysensitivitet», der ligger en artikkel jeg bidro i, VG+ og VG print 1.mai-16, og du kan lese om nettverkskurset og coaching. Jeg bidrar også i en artikkel i Kamille som kommer ut  etterhvert.