Blogg

Øh, jeg klarer ikke å velge overskriften her…

Har du noen gang slitt med å ta et valg? Ja, det har jeg og!

påfuglkvinnen (2)

Det kommer selvsagt an på situasjonen. Noen ganger er valget lett og selvsagt. Som på seiltur i sommer, da sier ikke kapteinen «da setter vi et rev nå, hvilket tau må du bruke Sissel, du har 5 minutters betenkningstid». Nei da er valget enkelt – kapteinen tar valget, så da velger jeg det riktige tauet da.

Hvordan vi tar et valg generelt er jo avgjørende for suksess eller fiasko. Tenk om du dummer deg ut, roter det til – konsekvensene stresser deg og du ser for deg verst tenkelig utgang, ja for du ser det faktisk helt klart for deg, huff sånn blir det altså!

Så da går det galt da, for vi tror jo på at det kun finnes rett eller galt valg – ingen andre alternativer.

Vår bevissthet, det reaktive sinn tar oss til fange. Følelser som bekymring og frykt blir så drivkraften til våre valg. Du kan selvsagt velge og ikke ta et valg, men da blir du nå stående der.

Hvordan kan vårt sinn sende oss med hodet først uti disse dårlige beslutningene? Her er noen spørsmål du kan stille deg neste gang du skal ta et valg:

  • Forventer jeg alltid det verste? Du fokuserer kun på et negativt utfall og er ikke i nærheten av å tenke på et positivt utfall
  • Tar jeg beslutning i farta? Du handler raskt og impulsivt, uten å vurdere hva det i ytterste fall kan føre til
  • Klamrer jeg meg fast i frykten? Frykten for å mislykkes eller tape, vinner suverent i kampen over sannsynligheten av å lykkes
  • Er jeg en inngrodd kontrollfrik? Ditt behov for kontroll og redsel for å miste kontroll, fører til maktesløse beslutninger
  • Inntar jeg offer-rollen? Falsk stolthet vinner over positive tanker og en sterk beslutning
  • Alle gode råd mottar jeg ikke med takk?  Ditt ego og ditt falske selvbilde gjør at du verken tar imot gode innspill eller råd.

Så, når du er holdt til fange av din fastlåste bevissthet, vil dette mikroperspektivet gir deg styrken og troen på at det finnes uendelige muligheter hvis du bare tør å tro på det?

Når jeg er sliten og stresset er det helt umulig å ta et valg, jeg klarer ikke å bestille flybillett engang. Middag på restaurant: jeg tar hele menyen jeg, så er jeg sikker på at jeg får noe som er bra liksom. Pakking av koffert: jeg legger frem alt for mye, skal bestemme meg senere og ender opp med å ta med alt (og bruker bare halvparten) Meg i et nøtteskall!

Ja visst, livet vil alltid by på både lette og vanskelig valg, men vanskelige situasjoner kan være matnyttig. Det gir deg større bevissthet og det kan gi deg både læring og utvikling.

Så du med beslutningsvegring, se inn i deg selv, selvinnsikt – du vet! Utforsk din bevissthet, ditt følelsesliv og den indre dialogen bak dine beslutninger.

Slipp fangen løs og oppdag det som en god gjennomtenkt beslutning innebærer. Enhver beslutning du tar her i livet, trigger bestemte følelser i deg – forstå og respekter dem og la din fantastiske bevissthet gi deg et sabla godt valg!

PS: Du kan blant annet gjøre et sabla godt valg med å delta på mitt neste nettverkskurs for sensitive som starter 1. september og går over 4 kvelder. Les mer her. Læring, erfaringsutveksling, personlig målsetting