Du kan få lykkefølelsen, nye kontakter, bedre mental og fysisk helse, bedre karriere, moro og mening og selvtillit når du gjør dette! Jeg snakker om frivillighet.
Har du noen gang vurdert det? I en travel hverdag innimellom alle gjøremål, hvordan får de tid? De får ikke tid, de tar seg tid! Fordi de får så mye igjen for det.
Røde Kors Bærum fikk en «frivillig workshop for frivillige» fra meg (gibortdagen.no)
Jeg møtte en gjeng entusiastiske, energiske, åpne og generøse mennesker som satte stor pris på å få fokus på rollen sin som frivillig for å gjøre det beste ut av det.
Jeg forstod at hvis du tilrettelegger godt, kan du som frivillig ha utrolig mange fordeler.
Lykkefølelsen får man ved å hjelpe andre, det har flere studier vist. Et studie på London School of Economics viste at jo mer frivillighet folk ga, jo lykkeligere var de. Liker du den følelsen?
Nettverket utvides, venner erverves og det øker dine sosiale- og relasjonsferdigheter. Kanskje ny i byen? Her har du nettverket.
Samfunnet har godt av ditt engasjement fordi du kobler til felleskap og gjør samfunnet til et bedre sted å være – du gjør en forskjell i menneskers og dyrs liv.
Godt for kropp og sinn er det og. Ingenting lindrer stress mer enn en meningsfull forbindelse til en annen person. Frivillighet kan motvirke effekten av stress og angst. Faktisk har et studie vist at frivillige har lavere dødelighet enn andre (går mer, er aktiv mtp. smerter, hjertesykdom og blodtrykk)
Selvtilliten øker når du gjør gode ting for samfunnet og andre. Det gir deg en følelse av stolthet og identitet og jo bedre du føler deg, jo mer positiv holdning har du. Det gir mening.
Karrieren din kan også få et lite dytt. Du får en verdifull erfaring på interesseområder og kan praktisere viktige ferdigheter som man ellers bruker i jobbsammenheng (prosjektplan, ledelse, samarbeid, problemløsning, kommunikasjon osv). Det gis omfattende opplæring for frivillige. Men de mest verdifulle ferdigheter du bringer med som frivillig er medfølelse, engasjement, åpent sinn, vilje og en positiv holdning – kanskje viktige verdier hos deg?
Tid er dyrebar, så det er viktig å prioritere den slik at du får en balansert hverdag. Forskning viser at bare to til tre timer per uke, eller ca 100 timer i året kan være bra for både deg og din sak. Det behøver ikke være en langsiktig forpliktelse, litt kan bety mye. Tidsbruken må du finne ut av, for det skal være en givende hobby, ikke et ork.
Gjør det beste ut av det og vurder mål og interesse før du går i gang. Still spørsmål der ting er uklart, sett egne grenser, få den opplæring som trengs, ha en forventningsavklaring med ledelsen og gjør nødvendige endringer som er bra for deg.
Moro og meningsfullt for deg! Det er en enkel, morsom og spennende måte å utforske interessen din. En flukt fra hverdagen som kan gi deg motivasjon og fornyet kreativitet.
Hvor du finner det? Det skal ikke stå på utvalget! I Norge har vi blant annet Røde Kors, Blå Kors, Kreftforeningen, Natteravnene, Kirkens Bymisjon, Redd Barna, Sanitetskvinnene, Mental Helse, Turistforeningen, Frelsesarmeen.
Kom i gang da vel. Spør deg selv: vil du møte nye folk, prøve og lære noe nytt, gjøre noe meningsfylt, gjøre noe du er god på, gjøre det bedre rundt deg, jobbe med voksne eller barn, alene eller i team, ta ansvar osv.
Besøk ulike organisasjoner og se hva som passer best for deg, og om du matcher andre frivillige der. Tør å prøve deg frem!
Lykke til – kjenn på godfølelsen!
Inspirasjon: World Volunteer Web og Helpguide.com